Composer na Windowsih? Ni problema!

V tem kratkem vodiču bom prikazal kako namestiti Composer na operacijskem sistemu Windows in kako omogočiti uporabo php in mysql-a v Powershellu.

Composer se veliko uporablja pri spletnem razvoju, sam ga med drugim uporabljam tudi v navezi z Laravel ogrodjem in zato sem se odločil, da vam bom pokazal kako namestiti composer in nastaviti še določene spremenljivke oziroma poti do php in mysql-a, katera dva lahko nato uporabljamo kar iz Powershella.

Za začetek je potrebno imeti nameščen spletni strežnik in mysql. V kolikor tega še nimate vam bo najlažje, če si namestite ali Xampp ali Wamp – oba paketa ponujata znotraj ene namestitve Apache, Mysql, Php in PHPMyAdmin, kar je načeloma vse kar potrebujete.

Nato je pa potrebno nastaviti poti za php in mysql, s tem bomo omogočili uporabo php-ja in mysql-a v Powershellu oziroma ukazni vrstici.

To storimo tako, da gremo pod Start in pod iskanje vpišemo “Urejanje spremenljivk okolja za svoj račun” ter kliknemo in že bi se nam moralo odpreti naslednje okno:

spremenljivke okolja

V tem oknu je potrebno zgolj dodati novo spremenljivko PATH, kot je razvidno iz zgornje slike in vnesti pot do php.exe – pot vnesemo brez .exe, in prav tako pot do mysql – tudi tukaj vnesemo pot brez .exe.

V kolikor smo to storili lahko preverimo uspešnost tako, da gremo v konzolo oziroma Powershell in vpišemo php –version ali pa mysql –version in v kolikor sta obe poti pravilno nastavljeni dobimo rezultat kot je na spodnji sliki:

Powershell

 

Če ste dobili isto sliko, potem ste storili do tega koraka vse tako kot je potrebno. V nasprotnem primeru pojdite na prejšnji korak.

Sedaj pa je potrebno zgolj še samo namestiti composer in že ga lahko začnemo uporabljati. Za namestitev composerja gremo na njihovo stran – Download Composer, in kopiramo naslednji ukaz:

ter ga prilepimo v powershell – stisnemo desni klik in nato prilepi.

Žal vam slike o uspešni namestitvi ne morem priložiti, saj sem composer na svoj računalnik naložil že predhodno.

Uspešnost namestitve vidite po končani namestitvi. Preverite pa lahko tudi tako, da v PowerShell vpišete

in prikazati se vam morajo naslednji ukazi – kot na spodnji sliki:

Composer

 

Tako, s tem smo tudi prišli do konca tega kratkega vodiča 🙂