Offsite optimizacija spletne strani

Minilo je že kar nekaj časa od takrat, ko sem nazadnje pisal o onsite optimizaciji spletne strani. V tokratni objavi se bom v posvetil drugi plati optimizacije za spletne strani in sicer offsite optimizaciji spletnih strani, katera je najbolj odločilna zato ali bo naša spletna stran na prvi strani na googlu med iskanimi zadetki ali ne in je ponavadi tek na dolge proge, saj jo je treba neprekinjeno izvajati.

Offsite optimizacija je besedna zveza s katero vsi, ki se ukvarjajo z optimizacijo spletnih strani,  ciljajo na stvari, ki se tičejo pridobivanja kvalitetnih povratnih povezav (angl. backlink) in stvari povezanih s to temo. Seveda je tukaj še veliko drugih dejavnikov, ki se tičejo offsite optimizacije, glavni namen le-te pa je prav pridobivanje kvalitetnih povezav na našo spletno stran in podstrani, saj nam kvalitetne povezave pomagajo ne-le pri večjem prometu, ampak tudi pri boljšem ratingu spletne strani na googlu ter drugih iskalnikih – v 98% se optimizacija spletne strani izvaja za iskalnik google, saj ga uporablja večina uporabnikov svetovnega spleta.

Pri offsite optimizaciji je naš namen oziroma namen tistega, ki skrbi za optimizacijo, pridobiti čimveč kakovostnih in za našo vsebino relevantnih povratnih povezav, ki kažejo na našo spletno stran bodisi s pomočjo komentiranja na relevantnih vsebinah in spletnih straneh/blogih bodisi preko vstavljanja povezave v nogi/profilu na forumih, spletnih straneh.

Prav tako se vedno bolj uporabljajo socialna omrežja prav v te namene, saj je znano da imajo socialna omrežja veliko aktivnih uporabnikov.

V te namene se največ uporabljajo:

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Tumblr

Seveda je to na začetku, ko izvajamo optimizacijo za manjše število spletnih strani še dokaj enostavno voditi in izvajati. Z večjim številom spletnih strani pa zadeva postane nepregledna in težko vodljiva zato je najbolje, če si pomagamo s kakšnimi programi oziroma si boljše organiziramo naše delovno okolje.

Spodaj je seznam programov, katere uporabljam tudi sam in brez katerih si ne bi mogel predstavljati optimizacije, saj mi enostavno prihranijo ogromno časa, katerega lahko uporabim drugje.

  • Market Samurai – uporabljam predvsem za analizo ključnih besed in preverjanje konkurence ter prostih domen
  • HMA VPN – VPN preko katerega se povežem na proxy strežnike, ko buildam nove backlinke – tako google misli, da je povezavo do vaše spletne strani naredil drug uporabnik in ne vi, saj se z uporabo proxy-ja začasno spremeni vaš IP naslov in google izgubi sled za vami 🙂
  • Scrapebox – uporaben program v navezi s HMA VPN za iskanje blogov in spletnih strani z relevantno vsebino, kjer je možno pustiti komentar s povezavo na svojo spletno stran.

In še nekaj zastonjskih uporabnih zadev: