SEO

Onsite optimizacija spletne strani

Onsite optimizacija spletne strani je vedno bolj pomemben dejavnik, kateremu se lastniki spletnih strani oziroma spletni mojstri vse bolj posvečajo. In zakaj pravzaprav gre pri on-site optimizaciji spletne strani? Kot že samo lahko razberemo se pri tej vrsti optimizacije posvečamo dejavnikom na sami spletni strani.


Dejavnikov oziroma stvari na katere je potrebno paziti oziroma jih čimbolj optimizirati na sami spletni strani je seveda veliko. Zgolj nekaj izmed njih:

  • Meta opis
  • Meta ključne besede
  • Smiselna uporaba H1-H6 značk
  • Semantično urejena HTML koda
  • Uporaba Title značk pri povezavah in alt pri slikah
  • Hitro nalaganje spletne strani

Meta opis oz. Meta Description

Pri meta opisu je potrebno čimbolj natančno v 140 znakih opisati kaj naša stran ponuja oziroma kaj je tisto kar bi obiskovalca prepričalo, da bi obiskal našo spletno stran. Prej sem omenil, da je potrebno opisati v 140 znakih. To sicer ni pravilo, ampak je pa priporočljivo saj večina spletnih iskalnikov prebere zgolj 140 znakov.

Meta ključne besede oz. Meta Keywords

Glede ključnih besed je nekako najbolj smiselno izbrati tiste ključne besede za katere želimo, da naša stran rangira oziroma na katere ključne besede ciljamo z samo optimizacijo spletne strani.

Uporaba Hx značk

Pri sami hierarhiji spletne strani je zelo pomembna smiselna uporaba H1-H6 naslovov. Znano je dejstvo, da daje Google večjo vrednost oz. posveča več pozornosti na H1 značke kot pa na npr. H4, torej je zelo pomembno da imamo spletne naslove oz. ključne besede na katere ciljamo v H1. Med drugim je pa tudi pomembno, da nimamo vsakega naslova na spletni strani v h1, pač zelo je odvisno od same hierarhije spletne strani.

Semantična HTML koda

Pomembno vlogo ima seveda tudi html koda spletne strani. Html koda naj bo čimbolj računalniku prijazna (semantična), tako da bo računalnik takoj vedel kaj določena html značka predstavlja. Npr. če napišemo

ali pa

je razlika bistvena. V drugem primeru je prikazana semantična html koda.

 Uporaba značk Title in Alt

V kolikor obvladate html kodo sta vam ti dve znački že poznani. Title značka se uporablja pri povezavah – <a href=”#” title=”My link”>link</a>, medtem ko se pa alt značka uporablja pri slikah – <img src=”” alt=”My picture” />. Bistvo teh dveh značk je, da ko gremo z miško čez povezavo oziroma v primeru alt značke čez sliko, se nam izpiše tekst, katerega določimo. Ta tekst je velikokrat zelo uporaben, saj lahko uporabniku damo namig.

Hitro nalaganje spletne strani

Pri optimiziranju nalaganja spletne strani je od vseh teh stvari še največ dela, seveda odvisno tudi od tega kako kvalitetno smo spisali spletno strani na začetku. Največja težava oziroma problem začetnikov je ta, da želijo biti čimprej končani s samo spletno stranjo in velikokrat zgolj razrežejo predlogo in je to to. Ampak to še zdaleč ni tako. V današnjih časih je zelo pomembno, da imamo na spletni strani čim manj slik in čim več css-ja – slike uporabljajte le tam kjer to ni mogoče urediti s css. V kolikor pa je že potrebno imeti slike oz. kakšne gumbe na spletni strani pa priporočam uporabo CSS Sprites – to je tehnika, ki združi sličice v eno samo sliko in posledično zmanjša HTTP zahtevke. Za dodatno pohitritev pa lahko dodamo še v .htaccess datoteko določene ukaze in s tem poskrbimo za še hitrejše nalaganje spletne strani.